astmul alergic
astmul alergic 1
astmul alergic 2 despre noi harta site cauta
 
astm alergic acasa astmul alergic astm alergic mesaj 1
invata despre astm
tratamentul astmului
controlul astmului
astm alergic mesaj 2
pentru parinti
resurse
astm alergic linie astm alergic line
 
 • Dimensiune text: text mic
 • text mare
 
Dispozitive inhalatorii pentru tratamentul astmului - imagine Dispozitive inhalatorii pentru tratamentul astmului - mesaj

Sunt disponibile o mare varietate de dispozitive inhalatorii pentru astm menite a ajuta la ameliorarea sau controlul simptomelor astmului la adulţi şi copii.

Anumite tipuri de dispozitive inhalatorii pentru astm pot lucra mai bine pentru tine decât altele. Găsirea inhalatorului corect te poate ajuta să iei corect doza de medicament pentru a preveni sau trata atacurile de astm ori de câte ori ai nevoie de ea.
 
Cuprins
 

Tipuri de dispozitive inhalatorii pentru astm

Dispozitive inhalatorii cu aerosoli presurizaţi dozaţi (pMDI).

Dispozitivul este format dintr-un flacon ce are la capăt o piesă bucală peste care există un capac. Medicaţia este sub formă de particule foarte fine care necesită un gaz propulsor pentru transportul către căile respiratorii. În cele mai multe cazuri, o doză se eliberează prin împingerea recipientului în suport, moment în care pacientul trebuie să inspire coordonat cu acţionarea flaconului. Un alt tip de inhalator cu aerosoli presurizaţi dozaţi eliberează medicaţia în mod automat atunci când inspiraţi din el. Citeşte mai mult...

cameră de inhalaţie (spacer)
Camera de inhalaţie sau spacer-ul este un balon ataşat dispozitivului cu aerosoli presurizaţi dozaţi ce reţine medicaţia, după ce a fost eliberată, ceea ce face mai uşor să se inhaleze întreaga doză. Eliberarea de medicaţie în spacer vă oferă timp pentru a inhala mai lent, scăzând cantitatea de medicament ce rămâne în gură şi în gât şi crescând cantitatea de medicament ce ajunge în plămân. Unele dispozitive cu aerosoli presurizaţi dozaţi au spacer-ul gata incorporat, la altele poate fi ataşat un spacer. Citeşte mai mult...
diskusAceste dispozitive inhalatorii nu folosesc un gaz propulsor pentru a transporta particulele foarte fine de medicaţie, ci aceasta este transportată către plămân de către propria respiraţie a pacientului. Respiraţia trebuie să fie profundă şi rapidă. Dispozitive inhalatorii cu pulbere uscată pot fi de tip diskus, turbuhaler, spinhaler, rottahaler, etc.
Citeşte mai mult
...

Comparaţie între tipurile de dispozitive inhalatorii

Alegerea tipului de inhalator pentru astm cel mai potrivit pentru tine depinde de mai mulţi factori. Unele medicamente sunt disponibile numai cu anumite tipuri de dispozitive inhalatorii. Tabelul comparativ de mai jos vă poate ajuta să înţelegeţi argumentele pro şi contra pentru fiecare tip de inhaler. Discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru a găsi cele mai bun inhalator adaptat nevoilor dumneavoastră.
Aerosoli
presurizaţi dozaţi
Aerosoli presurizaţi
dozaţi cu spacer
Inhalatori
cu pulbere uscată
Mic şi convenabil de a fi transportat. Mult mai voluminos şi mai puţin convenabil de a fi transportat. Mic şi convenabil de a fi transportat.
Nu necesită o respiraţie profundă şi rapidă. Nu necesită o respiraţie profundă şi rapidă. Necesită o respiraţie profundă şi rapidă.
Suflatul accidental în dispozitiv şi nu din dispozitiv nu este o problemă. Suflatul accidental în dispozitiv şi nu din dispozitiv nu este o problemă. Suflatul accidental în dispozitiv şi nu din dispozitiv poate dispersa şi altera medicaţia.
Unele inhalatoare eliberează medicaţia automat atunci când respiraţi, dar cele mai multe necesită coordonarea inspirului cu acţionarea flaconului. Este mai uşor să-ţi coordonezi respiraţia cu eliberarea medicaţiei comparativ cu un inhaler fără spacer. Nu necesită coordonarea respiraţiei cu eliberarea medicaţiei; doza este preîncărcată apoi se inspiră din aparat.
Depunere importantă de medicaţie în gură şi pe gât; necesită clătirea obligatorie a gurii şi gâtului după utilizare. Mai puţină medicaţie ajunge în gură şi în gât. Depunere importantă de medicaţie în gură şi pe gât; necesită clătirea gurii obligatorie a gurii şi gâtului după utilizare.
Unele modele nu arată câte doze mai rămân. Unele modele nu arată câte doze mai rămân. Este clar atunci când dispozitivul rămâne fără medicaţie.
Necesită agitare şi pregătire. Necesită agitare şi pregătire, precum şi utilizarea corectă şi întreţinerea a spacer-ului. Modelele cu o singură doză necesită încărcare cu capsule pentru fiecare utilizare.
Umiditatea nu afectează medicaţia. Umiditatea nu afectează medicaţia. Umiditatea ridicată poate cauza aglomerarea particulelor solide.
În general, utilizarea unui dispozitiv de armare nu este necesară. În general, utilizarea unui dispozitiv de armare nu este necesară. Unele modele necesită un dispozitiv de armare, ceea ce necesită dexteritate.
spacer

Alte dispozitive pentru administrarea medicaţiei inhalatorii

Unii oameni nu sunt în măsură de a utiliza aerosolii presurizaţi dozaţi sau inhalatoare cu pulbere uscată şi poate fi necesar un alt dispozitiv pentru administrarea medicaţiei.
Aerosoli presurizaţi dozaţi cu mască facială

spacer cu masca facialaAcesta este un dispozitiv inhalator pentru sugari sau copii mici. În acest caz se folosesc aerosoli presurizaţi dozaţi cu o cameră de inhalaţie (spacer). Masca facială este ataşată la spacer şi este aleasă astfel încât să acopere nasul şi gura pentru a fi siguri că doza de medicaţie ajunge în plămâni.

Citeşte mai mult despre administrarea medicaţiei pe cale inhalatorie la copiii cu astm...

nebulizorUn nebulizor este un dispozitiv care transformă medicaţia pentru astm în aerosoli fini ce pot fi inhalaţi printr-o piesă bucală sau mască ce acoperă nasul şi gura. În general, este folosit de pacienţi care nu pot utiliza inhalatorul, cum ar fi nou-născuţi, copii mici, oameni care sunt foarte bolnavi sau persoane care au nevoie de doze mai mari de medicamente. Are dezavantajul că timpul de administrare a medicaţiei este de cel puţin 20 minute!

Citeşte mai mult...

Copiii pot lua medicaţie inhalatorie pentru astm, indiferent de vârstă!

Copiii de orice vârstă pot inhala medicaţie în plămâni suficientă pentru a controla astmul sau pentru a trata criza de asm. Inclusiv pentru sugari şi copiii mici s-a demonstrat că cea mai bună modalitate de tratament a astmului este administrarea de medicaţie inhalatorie.
Pentru sugari şi copiii mici este nevoie de adaptarea tehnicii inhalatorii folosită pentru adult sau de dispozitive speciale. Tabelul de mai jos încearcă să vă ajute să înţelegeţi şi să alegeţi tipul de dispozitiv inhalator pentru sugar şi copilul mic.
Grup de vârstă
Dispozitiv de inhalare
Sugari (0-1 an)
Aerosoli presurizaţi dozaţi cu mască facială
Nebulizor
Copii 1-4 ani
Aerosoli presurizaţi dozaţi cu mască facială
Aerosoli presurizaţi dozaţi cu spacer
Nebulizor
Copii 4 - 8 ani
Aerosoli presurizaţi dozaţi cu spacer
Dispozitiv cu pulbere uscată
Copii > 8 ani
Aerosoli presurizaţi dozaţi
Aerosoli presurizaţi dozaţi cu spacer
Dispozitiv cu pulbere uscată
spacer
Verificaţi întotdeauna dacă dispozitivul de inhalare pe care îl aveţi corespunde vârstei copilului şi verificaţi de mai multe ori cu medicul dvs dacă îl utilizaţi corect! Frecvent cauza lipsei de control a astmului este un dispozitiv inadecvat sau folosit incorect!

Care este cel mai bun dispozitiv de inhalare pentru mine?

Alegerea dispozitivului de inhalare depinde de:
 • Convenienţă: unele dispozitive de inhalare sunt mici, încap uşor în buzunar, sunt astfel oricând la îndemână (de exemplu dispozitivul clasic cu aerosoli presuraţi-dozaţi sau cel cu pulbere uscată).
 • Vârsta. De obicei sub 6 ani copiiii nu pot să folosească dispozitive cu pulbere uscată deoarece nu pot genera un inspir rapid şi profund. Se poate încerca însă antrenament şi unii copii reuşesc foarte bine inhalarea dintr-un dispozitiv cu pulbere uscată chiar la 4 ani! Pentru turbuhaler se poate verifica cu un dispozitiv demonstrativ dacă fluxul de aer generat este suficient pentru a transporta medicaţia în plămân.
  Copiii sub 12 ani nu pot utiliza de obicei dispozitivele cu aerosoli presurizaţi dozaţi fără spacer.
  Bătrânii folosesc de obicei greu dispozitivele cu aerosoli presurizaţi dozaţi din cauza coordonării dificile a acţionării flaconului cu inspirul.
 • Coordonarea. Unele dispozitive inhalatorii necesită mai multă coordonare decât altele, îndeosebi dispozitivele cu aerosoli presurizaţi dozaţi.
 • Reacţii adverse. Medicaţia inhalată ce se depune în gură şi gât poate da senzaţia de iritaţie, răguşeală, sau în cazul corticosteroizilor inhalatori în doze mari candidoză (infecţie cu ciupercă). În aceste cazuri se recomandă folosirea spacer-ului.

5 puncte-cheie care nu trebuie uitate!

 • Utilizarea corectă a dispozitivului de inhalare este la fel de importantă ca şi medicaţia prescrisă.
 • Astmul tău sau al copilului tău poate fi necontrolat deoarece nu foloseşti corect dispozitivul de inhalare.
 • Medicaţia administrată inhalator este cea mai bună metodă de tratament a astmului deoarece acţionează ţintit numai acolo unde este nevoie şi nu asupra altor părţi din corpul tău (ficat, stomac, etc.) cum face medicaţia pe cale orală. Prin administrarea ţintită este nevoie de doze mult mai mici de medicaţie decât pe cale orală astfel încât creşte siguranţa tratamentului (mai puţin medicament, mai puţine reacţii adverse).
 • Pentru fiecare astmatic, de orice vârstă sau abilitate, se găseşte un inhaler potrivit.
 • Asigură-te că ai înţeles corect cum se foloseşte inhalerul: dacă este nevoie cere medicului tău să îţi explice ori de câte ori te simţi nesigur, cere materiale demonstrative pentru acasă, roagă pe medicul tău să te observe cum iei medicaţia la el în birou, etc.
 
 
Toate informaţiile de pe site-ul www.astmalergic.ro sunt doar pentru scopuri educaţionale.
Pentru sfaturi medicale specifice, diagnostic şi tratament vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
astmul alergic - acasa