astmul alergic
astmul alergic 1
astmul alergic 2 despre noi harta site cauta
 
astm alergic acasa astmul alergic astm alergic mesaj 1
invata despre astm
tratamentul astmului
controlul astmului
astm alergic mesaj 2
pentru parinti
resurse
astm alergic linie astm alergic line
 
  • Dimensiune text: text mic
  • text mare
 
Terapii alternative pentru tratamentul astmului - imagine Terapii alternative pentru tratamentul astmului - mesaj

Terapiile complementare şi alternative încercate în astm sunt numeroase, de la exerciţii de respiraţie la remedii naturiste din plante, dar din păcate există puţine informaţii care să dovedească dacă aceste terapii sunt eficiente şi lipsite de riscuri.

 
Cuprins
 
Cel mai mare defect al acestor terapii este lipsa de standardizare şi de măsurători exacte! Spre exemplu aceeaşi plantă are concentraţie diferită de substanţe dacă este a crescut în sezon ploios sau secetos sau dacă este culeasă dimineaţa sau seara, etc. Variaţia acestui conţinut nu este măsurată în terapia naturistă şi nu ştim ce efecte are.
Mulţi oameni cred însă cu tărie că aceste metode funcţionează, aşa că să parcurgem împreună ce informaţii avem despre terapia complementară şi alternativă în astm.

Terapii alternative pentru astm care ar putea funcţiona.

Pentru aceste terapii există ceva dovezi asupra eficienţei.
  • Exerciţii de respiraţie. Exerciţiile de respirat făcute regulat pot diminua simptomele astmului şi pot scădea necesarul de medicaţie antiastmatică. Iată câteva exemple de exerciţii de respiraţie:
    • Tehnica de respiraţie Buteyko, care te învaţă să respiri mai rar decât în mod obişnuit. Poate reduce simptomele astmului prevenind inhalarea excesivă de aer (hiperventilaţie). Tehnica conţine de asemenea sfaturi pentru reducerea stresului, nutriţie, starea generală de sănătate.
    • Metoda Papworth, te învaţă respiraţia profundă de tip abdominal (folosind diafragmul), respiraţia pe nas şi alte tehnici de respiraţie.
    • Respiraţia Yoga (pranayama), te învaţă să respiri adânc, încet şi constant. Practicarea Yoga îmbunătăţeşte forma fizică şi elimină stresul, prin ambele putând ameliora în plus simptomele astmului.
  • Dieta. Ce mănânci poate avea efect asupra simptomelor astmului. Deşi pastilele cu multivitamine şi alte suplimente alimentare te pot ajuta rapid să îţi corectezi lipsurile din dietă, obiceiul cel mai bun rămâne însă alimentaţia naturală cu o dietă echilibrată şi bogată în toate principiile nutritive.
    Alimente şi suplimente alimentare ce pot diminua simptomele astmului sunt:
    • Fructe şi legume. O alimentaţie bogată în fructe şi legume poate ameliora funcţia pulmonară şi poate reduce simptomele astmului deoarece sunt bogate în substanţe antioxidante ce stimulează sistemul imunitar.
    • Acizii graşi Omega-3 din peşte, ulei de măsline sunt benefici pentru astm deoarece reduc inflamaţia. Asociat aduc beneficii şi asupra sistemului cardiovascular şi endocrin.

    Alimente şi suplimente alimentare ce pot agrava simptomele astmului:
    • Dietă bogată în grăsimi saturate. Aceste grăsimi, care sunt solide la temperatura camerei se găsesc de obicei în carnea roşie (porc, oaie, vacă), smântână, unt, ouă. Grăsimile saturate stimulează inflamaţia şi pot produce un răspuns al sistemului imunitar ce agravează simptomele astmului.
    • Mâncarea sărată. Alimentele bogate în sare pot agrava starea sistemului imunitar şi accentua simptomele astmului.
    • Alimente la care ai avut probleme. Orice aliment la care ai avut anterior o reacţie alergică (mâncărimi de piele, erupţie pe piele, umflarea buzelor, pleoapelor, feţei, limbii, etc) este foarte periculos în a declanşa sau agrava simptomele astmului. De asemenea este bine să te fereşti şi de alimentele la care ai avut probleme digestive anterior (diaree, dureri de burtă, arsuri la stomac).
    • Aditivi şi conservanţi alimentari. Îndulcitorii artificiali, conservanţii alimentari, coloranţii artificiali pot declanşa crize de astm la unii indivizi sensibili. Exemple de astfel de substanţe sunt aspartamul, sulfiţii, benzoatul, galben nr.5, tartrazina, salicilaţi.
    • Produse lactate. La unii indivizi laptele şi produsele lactate pot creşte producţia de mucus agravând astfel simptomele astmului. Poţi elimina produsele lactate din alimentaţie pentru o perioadă şi să vezi dacă funcţionează, dar dacă le elimini pe perioadă lungă ai grijă să suplimentezi cu calciu şi vitamina D. Unii pacienţi care nu tolerează laptele pot tolera însă foarte bine alte produse lactate, cum ar fi brânza sau iaurturile.
  • Efort fizic regulat. Este foarte important să te menţii în formă fizică bună chiar dacă ai astm. Efortul fizic regulat îţi întăreşte plămânii şi aduce şi alte beneficii pentru astmatic (cum ar scăderea în greutate la supraponderali). Medicul nu iţi va interzice în nici un caz sportul dacă ai astmul bine controlat, ba chiar va insista asupra necesităţii efortului fizic regulat.
    De asemenea copilul cu astm controlat nu are nici un motiv să fie scutit de orele de educaţie fizică de la şcoală. Sunt mulţi atleţi de performanţă, inclusiv laureaţi olimpici, înotători, alpinişti care au astm, uneori chiar sever, care însă dacă este bine controlat nu pune nici o problemă sportivului.
    Dacă nu ai mai exersat de mult cere întâi sfatul doctorului (cum şi cu cât efort să începi) şi începe uşor crescând progresiv efortul.
    Pentru astmul care nu este bine controlat nu uita că efortul în aer rece poate declanşa o criză de astm aşa că poartă o mască care să încălzească aerul pe care îl inspiri.
  • Remedii de tip plante medicinale. Remediile de tip plante medicinale şi suplimentele alimentare au fost folosite de mii de ani pentru tratarea afecţiunilor plămânului şi sunt considerate încă terapia principală pentru astm în multe ţări. Pentru unele plante (menţionate în lista de mai jos) există studii cu rezultate iniţiale promiţătoare, dar sunt necesare încă studii pentru a afirma cu convingere că au efect benefic pentru astm şi dacă nu au reacţii adverse. Mai jos sunt menţionate câteva plante pentru care există rezultate iniţiale:
    • Captalan
    • Iederă uscată
    • Extract din planta Ginkgo
    • Tylophora indica
    • Extract din coajă de pin maritim (Pycnogenol)
    • Boswellia serrata
    • Colina

    Diferite plante medicinale şi ierburi, singure sau mixturi, amestecuri sunt folosite în medicina tradiţională chineză, indiană sau japoneză pentru tratarea astmului. Există unele indicaţii că utilizarea de combinaţii de plante este mai bună decât terapia cu o singură plantă.
    Utilizaţi cu prudenţă remediile de tip plante medicinale sau de tip suplimente alimentare şi întotdeauna informaţi doctorul dvs dacă aţi început acestă terapie. Înainte de a apela la acest tip de terapie este bine să luaţi în considerare următoarele aspecte:
    • Calitatea. De exemplu în SUA preparatele din plante medicinale nu au întrunit încă standardele de eficienţă şi siguranţă ca să fie comercializate ca medicamente.
    • Reacţiile adverse. Remediile de tip plante medicinale şi suplimente alimentare pot produce reacţii adverse de la uşoare la moderate, funcţie de tipul de plantă şi de doză. Fiţi atent la faptul că unele remedii pe baza de plante pot conţine efedrină sau substanţe înrudite care cresc tensiunea arterială şi pot produce infarct de miocard sau accident vascular cerebral.
    • Interacţiuni medicamentoase. Anumite remedii pe bază de plante pot interacţiona cu medicamentele pe care le iei si astfel pot face mult rău. Nu uita să spui doctorului dacă urmezi această terapie.

    Toate aceste griji nu înseamnă că preparatele pe bază de plante sau suplimentele alimentare sunt o idee nefericită pentru tratarea astmului, ci doar să fii precaut dacă acel preparat este bun pentru tine!
  • Psihoterapia. Frecvent stimulii de natură psihologică pot declanşa crizele de astm. Anumite trăsături psihologice patologice, cum ar fi depresia, sunt asociate cu forme severe de astm. De asemenea înţelegerea şi respectarea tratamentului pentru astm implică de asemenea o dimensiune psihologică. Este de la sine înţeles că intervenţia psihologului este foarte importantă cu scopul de a reduce simptomele astmului şi a de îmbunătăţi tratarea acestuia. Pentru adulţi îndeosebi terapiile de relaxare, terapia comportamentală-cognitivă şi tehnicile de bio-feedback au dat rezultate bune cu reducerea necesarului de medicaţie pentru crizele de astm, ameliorarea funcţiei pulmonare şi a calităţii vieţii pacienţilor astmatici. Pentru copii însă studiile sunt insuficiente pentru a susţine o recomandare fermă.

Terapii alternative pentru astm pentru care nu există încă suficiente dovezi

  • Acupunctura. Acupunctura presupune inserţia de ace foarte fine la adâncimi variate în puncte strategice ale corpului. Metoda este practicată în China de peste doua mii de ani şi în ultimele decade a devenit extrem de populară şi în alte părţi ale lumii. Există puţine studii ce arată efect minor al acupuncturii asupra simptomele astmului, dar extrem de nefondate astfel încât la ora actuală nu se poate afirma că acupunctura este de folos în tratarea astmului.
  • Homeopatia. Homeopatia îşi propune să stimuleze puterea organismului uman de autovindecare prin administrarea de doze mici din substanţele implicate în generarea simptomelor bolii respective. De exemplu pentru astmul alergic, homeopatia administrează cantităţi mici de polen sau extracte de plante, praf de casă etc. Cantităţile sunt prea mici pentru a cauza simptome de astm, dar nici nu s-a demonstrat un efect benefic pentru astm, astfel încât această metodă nu este recomandată de experţi.
  • Antrenamentul muşchilor ce ajută la inspirul aerului. Această tehnică urmăreşte creşterea forţei musculare pentru grupele de muşchi ce ajută la inspiraţie. Deşi este folosită cu succes la pacienţii cu bronhopneumatie obstructivă cronică (BPOC), adică cu bronşită cronică sau emfizem, această metodă nu şi-a dovedit utilitatea în astm.
  • Masaj şi tratament la chiropractician. Nu există dovezi că manipularea coloanei vertebrale sau a muşchilor ajută la tratarea sau prevenirea simptomelor de astm.
  • Terapiile de relaxare. Tehnicile de relaxare cum ar fi meditaţia, biofeedback-ul, hipnoza şi relaxarea musculară progresivă pot diminua stresul şi să inducă o senzaţie de bine. Nu există însă nici o dovadă că ar putea fi de ajutor în tratarea astmului.
  • Inhalator de sare. Saline (haloterapia şi speleoterapia). Haloterapia (halos în limba greacă înseamnă sare) utilizează aerosoli sau microparticule cu sare în terapia bolilor respiratorii. Haloterapia foloseşte acelaşi model şi tinde să înlocuiască speleoterapia (terapia în mina de sare/salină) ce se practică în salinele din Europa centrală şi de Est de peste 150 de ani, unde există organizate sanatorii şi alte facilităţi de tratare. Speleoterapia ocupă însă o bună parte din timpul care ar putea fi activ al pacientului, se adaugă şi inconvenientele deplasării şi costurile ridicate ale salinei.
    Haloterapia reproduce condiţiile speleoterapiei la domiciliul pacientului (microspeleoterapie artificială). Există mai multe tipuri de dispozitive (Ultrasonic Salinizer, Salin Plus and Salt Pipe Inhaler) care cu ajutorul ionizării generează microparticule de sare (dimensiuni sub 5 microni) în aerul inspirat de pacient. Producătorii recomandă haloterapia pentru tratarea a variate afecţiuni respiratorii: astm, bronşită cronică, emfizem, tuse provocată de fumat, rinită alergică, rinosinuzită, infecţii respiratorii, afecţiuni ale urechii, reducerea sforăitului, etc.
    Mecanismul de acţiune în astm ar fi pe o parte reducerea inflamaţiei, iar pe de altă parte inhalarea unui aer mai pur, sărac în bacterii, alergeni, poluanţi, etc.
    Există puţine studii convingătoare pentru efectul benefic în astm al speleoterapiei sau haloterapiei. Majoritatea studiilor arată îndeosebi efect pe calitatea vieţii pacientului, ceea ce poate fi cu greu diferenţiat de efect placebo, fără rezultate notabile pe simptomele astmului sau pe funcţia pulmonară, parametrii obiectivi de evaluare a eficienţei unui tratament în astm.
    Nu trebuie uitat că administrarea de aerosoli salini concentraţi este o metodă de provocare a simptomelor de astm folosită în diagnosticul şi monitorizarea astmului. Pentru mai multe detalii citeşte capitolul Sputa indusa - metodă de diagnostic şi monitorizare a astmului.
    Până la noi dovezi nu se recomandă de către experţi haloterapia şi speleoterapia în tratarea astmului. În orice caz va fi utilizată numai în asociere cu tratamentul tradiţional cu medicamente al astmului, niciodată singur (!) şi trebuie atent monitorizată de medicul dvs curant (NU uitaţi să îi spuneţi că faceţi acestă terapie).

Înainte de a decide întotdeauna ia în calcul dovezile de eficienţă şi riscul de reacţii adverse

În majoritatea cazurilor este nevoie de mai multe studii pentru a spune dacă medicina alternativă şi complementară ajută la tratarea astmului şi nu produce reacţii adverse. Nu uitaţi însă că lipsa dovezilor nu înseamnă absolut că aceste terapii nu funcţionează!
Dacă te hotărăşti să practici acest tip de terapie vorbeşte neapărat cu doctorul tău şi nu îţi întrerupe tratamentul pe care l-ai avut anterior. De aceea se consideră complementare, pentru că frecvent se adaugă peste tratamentul tău obişnuit cu medicamente pentru astm.
 
| 4 STELE | 8 Voturi
 
Toate informaţiile de pe site-ul www.astmalergic.ro sunt doar pentru scopuri educaţionale.
Pentru sfaturi medicale specifice, diagnostic şi tratament vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
astmul alergic - acasa