astmul alergic
astmul alergic 1
astmul alergic 2 despre noi harta site cauta
 
astm alergic acasa astmul alergic astm alergic mesaj 1
invata despre astm
tratamentul astmului
controlul astmului
astm alergic mesaj 2
pentru parinti
resurse
astm alergic linie astm alergic line
 
  • Dimensiune text: text mic
  • text mare
 
Pentru părinţii copiilor cu astm - imagine Pentru părinţii copiilor cu astm - mesaj

Astmul este de altfel cea mai frecventă boală a copilăriei. Nu te îngrijora, cu tratamentul eficient existent azi şi cu puţin efort din partea ta şi a copilului astmul poate fi perfect controlat.

Astfel, copilul tău poate să ducă o viaţă normală, fără nici un fel de oprelişti, poate ajunge chiar atlet de performanţă sau alpinist… De asemenea dacă astmul este diagnosticat repede şi se datorează în principal alergiei atunci tratamentul corect al alergiei prin vaccin antialergic poate duce la vindecarea alergiei şi a astmului.
 
Cuprins
 

Astmul si copilul tău

Copilul cu astm trebuie consultat de un medic specialist în astm, iar căutarea alergiei este obligatorie, deoarece majoritatea cazurilor de astm la copil se datorează alergiei, iar tratamentul corect al acesteia poate conduce la vindecarea astmului.
Medicul îi va învăţa pe copii şi pe părinţi cum se administrează medicaţia pentru astm, cum să procedeze într-o criză de astm, cum să se ferească de factorii ce declanşează crizele de astm, cum se monitorizează controlul astmului.
Copiii  mai mici au nevoie de ajutorul părinţilor şi a altor membri ai familiei pentru a-şi controla astmul, în timp ce copiii mai mari pot învăţa foarte bine planul de management al astmului lor şi au nevoie doar de supraveghere.
Medicamentele cu care se tratează astmul  la copil sunt asemănătoare cu cele ale adultului, doar că dozele sunt mai mici. Ca şi adulţii vor avea medicaţie ce controlează astmul, care se administrează regulat şi medicaţie pentru criza de astm. Copiii mai mari trebuie să înveţe să-şi măsoare singuri debitul expirator de vârf (PEF), metodă valoroasă în monitorizarea astmului, mai ales că la copii descrierea simptomelor de astm nu este la fel de clară ca şi la un adult.

Fii atent ca părinte la simptomele astmului la copilul tău: răceli frecvente, tuse noaptea sau după efort, oboseală mare la efort, şuierat/hârâit din piept, lipsă de aer. Fii atent ca părinte dacă aceste simptome apar la copilul tău diagnosticat cu vegetaţii/polipi, rinosinuzită, rinită alergică, dermatită atopică sau alergie alimentară, deoarece toate aceste boli pot precede şi favoriza astmul. Dacă suspectezi astm du copilul cât mai repede la un medic specialist în astm. Cu cât se pune mai repede şi mai complet diagnosticul (vezi alergia asociată) cu atât tratamentul va fi mai eficient!

Dacă copilul tău este deja diagnosticat cu astm tot trebuie să fii atent la simptomele de astm şi să duci copilul la control regulat la 3 luni pentru ca astmul să fie corect monitorizat. Dacă apar simptome de astm între controalele periodice nu mai aştepta şi prezintă-te la medicul ce îngrijeşte astmul copilului tău cât mai repede, maxim o săptămână.
Controlul astmului la copil este extrem de important pentru ca acel copil să se dezvolte normal (tot corpul şi plămânul în paralel), să ducă o viaţă normală fără frustrări ce pot avea impact pe dezvoltarea psihicului copilului, să se poată concentra la învăţat, etc. Nici un efort nu trebuie precupeţit pentru a atinge şi a păstra astmul copilului controlat.

Cum poţi să îţi ajuţi copilul cu astm

Copiii cu astm trebuie ajutaţi de părinţi, alte rude, profesori, antrenori şi bineînţeles de către medicul care îi îngrijeşte să obţină şi să menţină controlul astmului.
Iată ce poţi face tu ca părinte:
  • Ai grijă să duci copilul regulat la controale şi dacă apar simptome între vizitele programate să îl duci cât mai repede la consult.
  • Ai grijă să nu îi lipsească medicaţia regulată şi cea pentru criză şi să o ia corect. De asemenea dacă este cazul să nu îi lipsească tratamentul pentru alergie.
  • Asigură-te că ai un plan de management al astmului oferit de medic şi că ştii să îl foloseşti.
  • Încearcă să explici copilului tău ce este astmul şi cum se poate controla. Copilul înţelege uneori mult mai mult decât te aştepţi şi este bine să îi ai partener şi nu să îl obligi să facă anumite lucruri pentru a-şi controla astmul. Copiii mai mari învaţă foarte bine tehnica inhalatorie, cum să îşi măsoare funcţia pulmonară cu PEF-metru, care este diferenţa între medicaţia de criză şi cea care se ia regulat, etc.
  • Explică-i copilului care sunt factorii ce îi pot declanşa o criză de astm şi învaţă-l cum să se ferească de ei.
  • Ai grijă să nu fie expus pasiv la fum de ţigară, câtuşi de puţin.
  • Fă tot posibilul să elimini din preajma copilului (locuinţa proprie dar ! şi la bunici, prieteni, etc) alergenii precum acarienii (praful de casă), păr de animale, gândaci. Dacă este alergic la polen nu îl lăsa să se joacă în fân, în grădină, în parc în sezonul polenic.
  • Încurajează copilul să facă cât mai multă mişcare, sport, etc. Acestea ajută la dezvoltarea pulmonară şi a întregului corp şi nu există nici un motiv să le evite dacă astmul este bine controlat.
  • Învaţă-i despre astm şi pe ceilalţi din anturajul copilului tău: bunici, fraţi, alte rude, profesori, antrenori, bone, etc.

Care sunt factorii ce predispun copilul la astm?

Majoritatea copiilor cu astm au alergie asociată. Chiar dacă alergia nu este foarte severă ea poate accentua severitatea astmului!
Factorii de risc pentru astm la copil:
  • Prezenţa alergiilor;
  • Rude de sânge cu astm şi/sau alergii chiar îndepărtate (străbunic, văr de-al treilea, etc.);
  • Infecţii respiratorii frecvente;
  • Greutate mică la naştere;
  • Expunere la fum de ţigară înainte şi după naştere;
  • Sex masculin;
  • Copil ce creşte într-un mediu cu resurse financiare reduse (toată familia doarme şi locuieşte într-o singură cameră, locuinţa cu umezeală, mucegai, praf, nu sunt bani pentru medicamente/consult la doctor, copilul este dus la creşă la o vârstă fragedă fiindcă nu are cine să stea cu el, copiii mai mari au grijă de cei mai mici, etc.).

De ce din ce în ce mai mulţi copii au astm?

Cauza exactă nu a fost dovedită încă. Unii specialişti incriminează expunerea crescută la poluare, fum de ţigară, alergeni, scăderea duratei şi a numărului de mame ce alăptează la sân, etc.
O altă teorie susţine că expunerea insuficientă a organismului la infecţii severe (tuberculoză, dizenterie, etc), expunere redusă astăzi prin programe de vaccinare şi utilizarea cu largheţe a antibioticelor în asociere cu creşterea incidenţei infecţiilor virale (guturai, gripă) pentru care nu există tratament eficient ar fi cauza creşterii numărului de cazuri de astm deoarece sistemul imunitar se maturizează „cu defect”.
 
| 4.5 STELE | 33 Voturi


Centrul Medical Theramed - reclama

 


 

 
Toate informaţiile de pe site-ul www.astmalergic.ro sunt doar pentru scopuri educaţionale.
Pentru sfaturi medicale specifice, diagnostic şi tratament vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
astmul alergic - acasa