astmul alergic
astmul alergic 1
astmul alergic 2 despre noi harta site cauta
 
astm alergic acasa astmul alergic astm alergic mesaj 1
invata despre astm
tratamentul astmului
controlul astmului
astm alergic mesaj 2
pentru parinti
resurse
astm alergic linie astm alergic line
 
  • Dimensiune text: text mic
  • text mare
 
Ce este astmul? - imagine Ce este astmul? -  mesaj

Astmul produce episoade recurente de  respiraţie şuierătoare (wheezing), lipsă de aer (dispnee), apăsare în piept şi tuse.

Simptomele astmatice variază pe parcursul aceleiaşi zile, în cadrul săptămânii, precum şi pe întreg parcursul anului, de la o lună la alta. Ele sunt mai grave noaptea şi în primele ore ale dimineţii. De asemenea, gravitatea astmului diferă de la o persoană la alta.
 
Cuprins
 

Ce se întâmplă cu plămânii mei dacă am astm?

În timpul unei respiraţii normale fluxul de aer intră şi iese liber din plămâni. Atunci când astmul nu este controlat, căile respiratorii sunt inflamate şi edematiate. Ele devin foarte sensibile la schimbările din mediul înconjurător şi poate apărea criza astmatică. În timpul acesteia, pereţii căilor respiratorii se edematiază, muşchii din jurul acestora se contractă, iar mucusul care se secretă în cantitate mare obturează căile respiratorii, făcând respiraţia foarte dificilă.
Plămân normal
Plămân astmatic
Plămân normal
Apasă pe imagine pentru a o vedea mărită.
Plămân astmatic
Apasă pe imagine pentru a o vedea mărită.
   
De fiecare dată când respiri, inhalezi aer ce conţine oxigen în plămâni. Aerul trece prin căile respiratorii către alveole (saci de aer). In alveole oxigenul trece în vase de sânge subţiri numite capilare. În acelaşi timp dioxidul de carbon trece din capilare în alveole şi este eliminat prin expiraţie.
În astm, căile aeriene sunt inflamate şi deci foarte sensibile la diverşi factori ce determină muşchii căilor aeriene să se contracte (bronhoconstricţie) şi produc cantităţi mari de mucus ce astupă lumenul bronşic.
Căi aeriene normale Căi aeriene astmatice
Căi aeriene normale
Apasă pe imagine pentru a o vedea mărită.
Căi aeriene astmatice
Apasă pe imagine pentru a o vedea mărită.

Într-un plămân normal, căile aeriene sunt deschise, permiţând aerului să pătrundă liber.

Simptome ale episodului de astm: tuse, lipsă de aer, respiraţie şuierătoare, apăsare în piept

Ce este un episod sau atac de astm?

Un episod sau un atac de astm apare deseori pe neaşteptate. Atacurile pot fi uşoare, moderate sau severe.

Ce se întâmpla în timpul atacului de astm?

  • muşchii din jurul căilor respiratorii se contractă, micşorând căile aeriene;
  • mai puţin aer este capabil să pătrundă către alveole, acolo unde are loc schimbul gazos;
  • inflamaţia căilor aeriene creşte şi mai mult mucus este produs in căile aeriene, agravând micşorarea căilor respiratorii începută prin contracţia musculară;
  • ceea ce simte pacientul ca o consecinţă a celor de mai sus este lipsă de aer, senzaţia de tuse care nu poate elimina mucusul şi uneori apăsare pe piept; din piept poate apare o respiraţie zgomotoasă, şuierată sau bolborosită.

Câţi oameni sunt afectaţi de astm?

Astmul reprezintă astăzi o problemă de sănătate publică, fiind frecvent subdiagnosticat şi subtratat, cu prevalenţă în creştere mai ales la copii şi adolescenţi, cu o creştere îngrijorătoare a formelor severe.
Astmul afectează oameni de toate vârstele, dar cel mai adesea începe în copilărie. Astăzi este cea mai importantă boală cronică a copilului.
Astmul este o boală cu o prevalenţă semnificativă şi în continuă creştere. Potrivit raportului Global Burden of Asthma (2004) aproximativ 300 de milioane de oameni din întreaga lume au astm în acest moment.  Incidenţa este variabilă cu regiunea geografică şi cu vârsta. Pentru Europa rata prevalenţei este de 10% la copii şi de 5% pentru adulţi. In Statele Unite peste 22 de milioane de oameni sunt cunoscuţi ca având astm, dintre care aproape 6 milioane sunt copii.

Astmul este o boala cronică

Astmul este o boala cronică. Cu toate acestea, dacă astmul este foarte bine controlat nu există nici un motiv pentru ca astmaticul să nu poate trăi normal şi să aibă o viaţă activă.
Dacă nu ai controlul astmului tău vei lipsi mai mult de la şcoala sau de la locul de muncă şi vei fi mai puţin capabil să iei parte la unele activităţi care îţi plac. Crizele de astm devin tot mai dese şi mai lungi şi frecvent este nevoie de vizită la urgenţă sau chiar internare. În timp crizele dese afectează ireversibil structura plămânului, care nu va mai face faţă la activităţile cotidiene. La copii cu astm necontrolat creşterea plămânului rămâne mult în urmă, efect ce îi va afecta mult calitatea vieţii de adult.
În Europa şi Statele Unite astmul este una din principalele cauze ale absenteismului de la şcoală. Copilul astmatic preşcolar fără astm controlat este o adevarată problemă pentru familie prin necesarul de îngrijire continuă care îl impune.
 
| 4.5 STELE | 75 Voturi


Centrul Medical Theramed - reclama

 


 

 
Toate informaţiile de pe site-ul www.astmalergic.ro sunt doar pentru scopuri educaţionale.
Pentru sfaturi medicale specifice, diagnostic şi tratament vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
astmul alergic - acasa